ZEMBLA Over ‘Koninklijke Constructies’

Over de bezittingen en financiën van het koninklijk huis bestaat veel onduidelijkheid. Vaak lijkt die opzettelijk gecreëerd. Journalisten en Kamerleden krijgen nauwelijks openheid als ze daarom vragen.

In deze vervolguitzending van Zembla (BNNVARA) gaan de onderzoeksjournalisten op zoek naar ‘koninklijke constructies’ en leggen ze zo ondemocratische patronen bloot.

Bijvoorbeeld als het gaat om het verkopen van cultureel erfgoed aan het buitenland. Belangrijke kunstwerken zouden bij monde van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn aangeboden aan culturele instellingen – bijvoorbeeld het Utrechts Archief – terwijl die dit zelf ontkennen.

Ook aan bod komt de omstreden subsidieregeling van 4,7 miljoen euro die bedoeld is voor de openstelling van natuurgebied, terwijl Kroondomein het Loo drie maanden per jaar is gesloten voor de jacht. De Tweede Kamer heeft herhaaldelijk gevraagd naar de achterliggende documenten. Tot nu weigerde het Kabinet. De Kamercommissie voor Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit heeft nu een harde deadline gesteld van 1 maart.

Bekijk de volledige uitzending van ZEMBLA Koninklijke Constructies

Avatar
Bram Van Montfoort
Het koningshuis heeft een pr-budget van miljoenen plus een staatsomroep. Het RG heeft een Bram. Als enige betaalde medewerker van de vereniging zet hij zich 16 uur per week in om het republikeinse geluid te verspreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here