Oranjes kregen miljoenen kunst cadeau en je raadt nooit wat er toen gebeurde..

Puik onderzoekswerk van NRC.

De (woon)paleizen van de Oranjes staan tjokvol met miljoenen euro’s kostende kunst – nooit, of slechts bij hoge uitzondering toegankelijk voor het grote publiek.

Tot zover niets nieuws.

Lang dacht iedereen echter dat de familie deze kunst en antiekvoorwerpen zelf bezat. Weliswaar vaak cadeau gekregen – bijvoorbeeld van de VOC of van ‘het volk’ – maar ze betaalden tenminste zelf voor het onderhoud, restauratie en de verzekering.

Fout.

Het Rijk blijkt veel peperdure kunstwerken al in de jaren ’80 te hebben overgekocht. Niet om ze vervolgens publiekelijk tentoon te stellen, maar uit angst dat de Oranjes dit nationale erfgoed anders in het buitenland aan de hoogste bieder zouden verpatsen.

In plaats van de Nederlandse belastingbetaler te bedanken voor haar vrijgevigheid, hield de adellijke familie deze voorvallen muisstil.

Zo kon het dat conservatoren Jan van Campen en Femke Diercks (Rijksmuseum) bij het tentoonstellen van 17-eeuwse Japanse lakkabinetten in 2015 nog nog dankbaar spraken over:

‘Een enorme eer dat wij meubelstukken van zo’n schoonheid en met zo’n geschiedenis mogen lenen voor de tentoonstelling ‘Azië > Amsterdam.’

Over sigaar uit eigen doos gesproken..

4 gedachten over “Oranjes kregen miljoenen kunst cadeau en je raadt nooit wat er toen gebeurde..”

  1. Ze blijven hun zakken vullen, maar wij tolereren dat omdat we stééds de zelfde partijen kiezen.wordt wakker en ga tegen stemmen de enige manier om van hun af te komen.

  2. Henri van Maanen

    Het is opvallend hoe de politiek volstrekt de andere kant op kijkt wanneer kunstvoorwerpen verkocht worden die door de koninklijke familie verkregen zijn doordat een lid de hoogste ambtelijke functie vervulde voor Nederland en niet op persoonlijke titel. Zo kochten de Willems ten laste van de staatskas van alles aan zoals de Rubenstekening die door prinses “tegen wil en dank” Christina bij Sotheby’s NY verkocht werd voor € 6,1 miljoen. Met nota bene grote Nederlandse kunstinstellingen als onderbieder. De vraag komt op of er sprake is van juridisch eigendom. De Staat liet in elk geval geen beslag leggen. De premier vermijdt kwesties rond de monarchie. Een ander schrijnend geval van verduistering is de verkoop van het schillderij dat Raden Saleh schonk aan Willem III in zijn hoedanigheid als koning. Het is ordinaire hedendaagse ontvreemding buiten de hedendaagse geschenken regeling om. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/07/geen-oranje-wilde-twaalf-vierkante-meter-tijgers-4690427-a1525537

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *