Oranje Zwartboek (LIVE 16/10 – 17:00)

Twee eeuwen monarchie, wat heeft dat ons eigenlijk opgeleverd? Niets, is de pijnlijke conclusie in het Oranje Zwartboek van historicus Gerard Aalders. De oud-NIOD-onderzoeker, die eerder biografieën over koningin Wilhelmina en Prins Bernhard schreef, schetst een wereld van intriges, machtsmisbruik, overspel en geldzucht. We interviewen hem over zijn bevindingen.

Live: 16/10 vanaf 17:00

Ook te zien via Facebook

Avatar
Bram Van Montfoort
Het koningshuis heeft een pr-budget van miljoenen plus een staatsomroep. Het RG heeft een Bram. Als enige betaalde medewerker van de vereniging zet hij zich 16 uur per week in om het republikeinse geluid te verspreiden.

28 REACTIES

 1. een achterhaalde staatsvorm.Uit de antieke tijd. Hoe zo een troonopvolger, dat willen ze wel graag.
  Alle koningshuizen laten het voort bestaan, niet een uitgezonderd.
  Hoe kom je anders zo makkelijk aan een positie die je niet zelf moet realiseren.
  En hoe kan het, burgermeisjes , met kronen op hun ,,edele hoofdjes ,,
  ik vind het al te gek bij de gewezen adel, laat staan bij dames die weet ik waar vandaan komen. We worden ontzettend voor de gek gehouden door die families. Zij weten niet beter, maar wij moeten beter weten. Ik ben voor het Zwitserse systeem. Alles door de bevolking per referendum en om de 4 jaar een andere president.

 2. Verbannen naar dat optrekje in Mozambique ,en al ons “geld” terug , inclusief. aandelen, onroerendgoed , tegoeden, Zwitserse bankrekening.

 3. Al jaren erger ik mij aan de overheid die gigantische bedragen euro’s aan de Oranjes doen toekomen !
  Zoveel mensen die naar de voedselbank moeten ,omdat ze anders geen eten hebben ,
  Op naar een republiek ,veel meer democratie !
  Een ieder die graag sprookjes ziet ,,kan ook naar een sprookjesmusical gaan !

 4. Waarom blijft menigeen zo dwepen met die familie die zich jaar na jaar van ons belastinggeld schaamteloos verrijkt.
  Privileges, zoals vrijstelling van belastingen, abnormaal hoge uitkeringen en niet te verklaren onkostenvergoedingen, onschendbaarheid, zijn toch te zot voor woorden.
  Wat doet deze familie voor deze riante uitkeringen behalve lintjes doorknippen, het voorlezen van door anderen geschreven stukken?
  Kom nou weer niet met die gunstige invloed op onze handelsmissies. Dat verhaal is nu wel achterhaald. Menigeen weet het echt niet en dat is ook niet zo vreemd, toch?

  Gelukkig zijn er mensen zoals Gerard Aalders, Arjen Lubach (kijk terug “het koninklijke huishoudboekje”), het RG, die het wel weten en hun mond durven open doen. Dank!

 5. Verdienmodel ‘van Oranje’ zsm afschaffen. Burgers en bedrijven vallen om, Nederland bevindt zich in de grootste crisis sinds WOll en meneer de koning gaat met zijn gezin vakantie vieren in Griekenland. Met privévliegtuig naar eigen villa aldaar. Hoe bestaat het?!

 6. Waarom zitten we nog steeds opgescheept met het koningshuis? Omdat op dit terrein, een groot deel van ons volk dom en dweepziek is, de kamerleden slap en laf, de Oranjes schaamteloos.

  Dank aan Gerard Aalders voor zijn werk en inspanningen

 7. Door in deze coronatijd toch op vakantie naar Griekenland te gaan,terwijl het een ieder door de regering wordt afgeraden,hebben de oranjes hun minachting voor het Nederlandse volk weer eens duidelijk gemaakt.Weg met de monarchie leve de Republiek

 8. Ik hoop van harte dat het nu zo langzaam aan afgelopen is met de monarchie. Dit instituut uit de middeleeuwen is al lang niet meer van deze tijd. Tijd voor een nieuwe republiek der Nederlanden.

 9. Het instituut in haar ondoorzichtigheid, geheimhoudingen, het niet betalen van belastingen, de (extreem) hoge toelagen en hun (mi zeer beperkte ) invloed op de economie is van geen tijd en past niet binnen welke vorm van democratie dan ook. Het verdwijnen ervan zal tevens de mp ontlasten van verantwoordelijkheid.

 10. Mensen ,wat jullie schrijven helemaal mee eens.
  De geschiedenis leert ons echter dat het niet zo eenvoudig van die familie afgekomen. Begin dus met het afschaffen van alle privileges .laten ze belasting betalen.een normaal salaris,niet de gigantische bedragen die ze nu krijgen.amalia die volgend jaar een veel te hoge uitkering krijgt.

 11. Precies 100 jaar geleden wist P.J. Troelstra het al: afschaffen dat peperdure huis van Oranje. In heel Europa werden toen vorstenhuizen weggejaagd of erger (tsaar). Enkele landen hielden wel van hun “blauwbloedigen”. Waaronder ons landje. Ook nu zou Troelstra geen steun krijgen. Ondanks de geldverslindende acties van onze koninklijke families. Ondanks het mijlenver afstaan van de bevolking (een bezoekje aan een ziekenhuis is puur voor de “bauwbloedcamera’s). Ondanks de huisjesmelker Bernard junior. Ondanks de lands cultureel erfgoed verpatsende prinses. Ondanks de miljoenen kosten “renovatie” van paleis Den Bosch (bezoek aan het paleis is onmogelijk, zelfs Trump laat bezoekjes aan het Witte Huis toe)). Ondanks het verleden van de grootschalige handel in verdovende middelen (opium en cocaïne) door Willem I en Willem II (komt daar niet een groot deel van het vermogen van de familie vandaan?) Pieter Jelles Troelstra had gewoon gelijk: afschaffen dat historische gedoe.

 12. Opheffen dit miljarden kostende instituut en dit geld verdelen onder de gedupeerden van de coronacrisis, besteden aan goed onderwijs, de zorg en de aow-ers die geen pensioen hebben. Of een klein pensioen.

 13. Een aanzienlijk aantal mensen heeft bewaren tegen de monarchie. Het meest aangevoerde argument is de krankzinnig grote hoeveelheid geld die door de belastingbetaler moet worden opgebracht. Niet alleen het loonzakje van de koning, en de exorbitante kinderbijslag voor zijn dochters en zijn vrouw, maar vooral ook de ongecontroleerde vergoedingen voor de privé uitgaven van de koninklijke familie. Zelfs het speelgoed van de koning (een boot van een paar miljoen) wordt als ‘geschenk van het volk beschouwd’, zonder dat het volk hierover geraadpleegd werd.

  Is het niet tijd voor de referendum? Kan de Republikeinse Partij dit niet organiseren? Als ik het goed begrijp moet de regering een referendum organiseren als een bepaald minimum aan voorstanders bereikt is.

 14. Daar sla je toch steil van achterover !
  Ik lees nu dat koning Willem Alexander wordt geprezen omdat hij excuus
  aan het volk heeft gemaakt voor zijn ongelofelijke stomme fout om op vakantie te zijn gegaan .
  Er wordt geschreven dat de Koning van Thailand er een voorbeeld aan kan nemen .
  Het moet toch niet gekker worden ,hem daarvoor te bedanken !

 15. Ik denk dat het tijd is voor een petitie. Een petitie met als naam:

  Abdicatie NU!

  Met voldoende handtekeningen moet dit op de agenda van de Tweede Kamer komen, dan zal in een parlementair debat iedereen uit de kast moeten komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here