Nieuwsuur: Minderheid vertrouwt koning nog

Nog slechts een minderheid van de Nederlanders heeft vertrouwen in koning Willem-Alexander, dat meldt Nieuwsuur naar aanleiding van opinieonderzoek.

Het vertrouwen in Willem-Alexander daalde van 76% in april, naar slechts 47% eind december, blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Ook Hart van Nederland peilde de stemming en concludeerde dat een derde (29%) van de Nederlanders het koningshuis minder is gaan waarderen.

Jaar vol schandalen

Willem-Alexander kwam in crisisjaar 2020 meerdere malen in opspraak. Onder andere door de aanschaf van een miljoenenjacht, accepteren van een loonsverhoging van 5%, op de foto gaan zonder afstand te houden en een vakantie naar Griekenland vlak na het aankondigen van strengere maatregelen.

Geen verantwoordelijkheid

Republikein Genootschap (RG) voorzitter Floris Müller heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Oranjes: “is er een moment waarop je nodig zou kunnen zijn en dan vlucht je naar het buitenland“.

Steun voor de monarchie daalt

De steun voor de monarchie daalt ook volgens het Ipsos-onderzoek. Nog maar 60% van de Nederlanders zou de huidige staatsvorm willen behouden. Ook de steun voor de macht van de koning brokkelt af. Het RG kondigde eerder dit jaar aan een rechtszaak aan om de macht van de koning in te perken.

Steun onze campagne voor de republiek

Avatar
Bram Van Montfoort
Het koningshuis heeft een pr-budget van miljoenen plus een staatsomroep. Het RG heeft een Bram. Als enige betaalde medewerker van de vereniging zet hij zich 16 uur per week in om het republikeinse geluid te verspreiden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here