Midas Dekkers (2018)

Midas Dekkers is een meester in het ontmaskeren van opvattingen en opinies die over het algemeen voor waar worden gehouden. Sporten goed voor je gezondheid? Dat valt nog te bezien. Een borreltje op zijn tijd is beter. Rust, reinheid en regelmaat? Onze opvoeding heeft maar zeer beperkte invloed op de ontwikkeling van een kind.

Met eenzelfde nuchtere blik zal Dekkers in de vijfde Hans van den Bergh-lezing het koningshuis onder de loep nemen. Als bioloog is hij bij uitstek in staat de verschillende organisatievormen in het dierenrijk te vergelijken met de staatsvormen die de mens heeft uitgedacht. Ook koningen, presidenten en onderdanen zijn immers allemaal dieren. Met dat uitgangspunt zal Midas Dekkers het functioneren van onze monarchie tegen een genadeloos licht houden. Dik van der Meulen leidt het nagesprek.

Meld je gratis aan!

Dit event is gratis toegankelijk voor leden van het Republikeins Genootschap na registratie (lid worden? klik hier!). Niet-leden kunnen aan de deur betalen (7,5€).

(zie je het formulier hierboven niet goed? Klik dan op deze link)

Over Hans van den Bergh

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen diverse boeken waarin hij argumenten gaf ter bestrijding van de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011).

Hans van den Bergh was ook de bezorger van de Volledige Werken van Multatuli en hij publiceerde regelmatig over de schrijver. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd op 3 december, de geboortedag van Hans van den Bergh, en heeft als ondewerp: de republikeinse zaak in brede zin.

Over Midas Dekkers

Midas Dekkers (1946) is bioloog en schrijver. Hij werkte bij het Zoölogisch Museum en bij uitgeverij Het Spectrum, voor hij doorbrak als kinderboekenschrijver. Zijn jeugdboeken leverden hem drie Zilveren Griffels op. Ook schreef hij spraakmakende non-fictieboeken, onder andere over bestialiteit (Lief Dier), de dood (Vergankelijkheid), en kinderen (De larf).

Over Dik van der Meulen

Dik van der Meulen (1963) is Multatuli-biograaf en schrijver van o.a. Kinderen van de nacht, het bekroonde boek over de verhouding tussen wolven en mensen. Ook schreef hij een fascinerende biografie over koning Willem III (bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2014).

Door boeken via de links in dit artikel te kopen steun je het Republikeins Genootschap met een commissie van 6% van de aankoopprijs.