Rutte: koning mag dubbele vergoedingen paleismeubels houden

De koning mag zijn dubbele meubeltoeslag houden. Ook naar het twee keer betalen voor de aanschaf van paleismeubels komt geen verder onderzoek, dat schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van NRC dat de staat al bijna 40 jaar lang dubbel heeft betaald voor het onderhoud van paleisinventarissen. In totaal zou het gaan om een bedrag van rond de 10 miljoen euro.

Het bedrag werd in ambtelijke stukken ‘per abuis’ beschreven als vergoeding voor het onderhoud van paleisinventarissen, eigenlijk zou het gaan om een vrij besteedbare ‘lump sum’, zo stelt premier Rutte nu in een antwoord op kamervragen van D66 parlementariër Joost Sneller.

Ook naar de vermeende aanschaf van paleismeubels die eigenlijk al van de staat waren – volgens NRC een ‘vergissing’ in het voordel van de Oranjes à twintig miljoen gulden – komt geen verder onderzoek. Dat vindt de premier te ingewikkeld: „Een sluitende identificatie en reconstructie van de herkomst van alle individuele meubelstukken behoort (..) niet meer tot de mogelijkheden.”

De Tweede Kamer gaat morgen in debat over de begroting van de koning. RG-woordvoerder Floris Müller heeft er niet veel vertrouwen in: “Als er al iets symbolisch is aan het koningshuis, dan is het de kritische bevraging in de behandeling van de jaarlijkse kosten”.

Lees ook: Paleisfraude is een typisch probleem van de monarchie

12 gedachten over “Rutte: koning mag dubbele vergoedingen paleismeubels houden”

  1. Het is nu eenmaal zo, de overheid beschermt de oranje kliek. En ze komen er mee weg ook. Misselijk makend en wij maar betalen.

  2. Dat de koning dat zelf wil vind ik bijzonder vreemd. Hij hoort het goede voorbeeld te geven en het teveel ontvangen bedrag terug te storten naar de staat. Tenslotte is dit het geld van de burgers. Rutte kan dit helemaal niet zo maar laten zitten omdat hij het te ingewikkeld vindt. Begrijp trouwens niet wat er ingewikkeld aan is…..teveel ontvangen door de koning …….gewoon terugbetalen zoals iedereen die per ongeluk teveel betaald heeft gekregen. Uiteindelijk moeten de burgers alles betalen want de overheid heeft geen geld van zichzelf. Maar ja niets is makkelijk dan het weggeven van andermans geld.
    M.i. wordt het tijd om het koningshuis op te heffen, Tenslotte is dat ook meer iets voor een sprookjesbos.

  3. Zo gemakkelijk gaat dat kennelijk in ons kikkerlandje met het dure belastinggeld van het volk.
    Te lastig en te moeilijk om na te zoeken hoe het zit. Ik zou, in de plaats van het koningspaar, ook
    erg hard moeten lachen, wat een bak! Ik snap de weerzin hier wel en ook de roep om een
    republiek, maar of dat idee beter uitpakt dan een koninkrijk, dat durf ik niet te zeggen. Er is met alle
    scenario’s veel geld gemoeid. Een koningshuis heeft nog iets van aanzien, iets van toegevoegde waarde,
    iets nostalgisch ook en het biedt volkse dromerijen, sprookjetaferelen, hoewel… Het leven is hard.
    Ik opteer hoe dan ook voor het koningshuis. Mooi mee doorgaan. Met een President zonder
    koninklijke achterban ben je misschien nog verder van huis. Wie het (zeker) weet, mag het zeggen.

    1. een president kan om de 4 jaar gekozen worden en het KEUNINKLIJK HUUS niet………..daar blijf je mee opgescheept zitten wegens troonopvolging.

  4. Het zou de koning sieren als hij het geld netjes teruggeeft aan wie het toebehoort. Wellicht dat een dergelijk gebaar nog in “t verschiet ligt. Je weet maar nooit.

  5. Ik denk dat meneertje Rutte er goed voor beloond wordt. Valt gewoon onder het kopje DIEFSTAL en CORRUPTIE!! Is toch verschrikkelijk hoe het er hier in het land aan toegaat. WALGELIJK!!!

  6. Gewoon schandelijk als je teveel terug krijg moeten we terug betalen dus de koning moet het ook netjes terug betalen dan ben je een netjes anders ben je schandalig bezig dat is dan de koning van het land

  7. Opmerkelijk, dat de bestuurlijke personen, die het goede voorbeeld zouden moeten geven, laten zien , dat je wél makkelijk een land in economische crisis kan verlaten.
    En de justitiële topman óók al sorry zegt.
    Dusss..het verbindende en samensmeltende woord “Sorry” is de nieuwe term
    in 2020 geworden.
    Waarom reageert justitieel incasso bureau dan negatief op mijn “SORRY?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *