Hoeveel Nederlanders zijn voor een republiek?

Het eerlijke antwoord is dat niemand het zeker weet. We hebben er nooit democratisch over mogen stemmen. Peilingen lopen uiteen van 11 tot 46% steun. Het maakt nogal uit wie, wanneer, welke vraag stelt.

Onderzoek Blauw Bloed: 11% Nederlanders voor een republiek

Het royaltyprogramma Blauw Bloed van de Evangelische Omroep liet jaarlijks een peiling uitvoeren door TNS Nipo. Daarin veel vragen over de populariteit van individuele leden van het koningshuis. Ook een vraag over de staatsvorm: slechts 11% van de respondenten bleek voor een republiek.

Onderzoek EenVandaag: 24% Nederlanders voor een republiek

Het opiniepanel van EenVandaag wordt jaarlijks rond Koningsdag gevraagd om haar mening over republiek versus monarchie. Bij de laatste editie (2020) bleek 24% voor een republiek (met 67% voor de monarchie).

Peiling na discussie: 46% Nederlanders voor een republiek

RTL Z zond in 2016 een discussie uit tussen monarchist Michiel Zonnevylle (Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen) en republikein Thomas von der Dunk (Publicist). Na afloop bleek 46% van de kijkers de republiek te steunen.

Waarom verschillen de uitslagen zo enorm?

Het maakt nogal uit hoe, wanneer en aan wie je welke vraag stelt. Ingebed in een royaltyquiz, blijken weinig respondenten republikein. Ingebed in een politieke discussie over democratie, is de steun ineens vier keer zo hoog.

Leestip: ‘EenVandaag, tijd voor serieus onderzoek’

Wat vindt het Republikeins Genootschap?

Wij zijn voor een republiek op principiële gronden. We willen erover kunnen stemmen. Tot die tijd is er behoefte aan betere peilingen.