LAATSTE ARTIKELEN

250+ posters, stickers en boeken verkocht

0

In de eerste maand van haar bestaan heeft de webshop van het Republikeins Genootschap meer dan 250 posters, stickers en boeken verkocht. Met name de sticker ‘Leve de Republiek’ blijkt populair.

De populairste sticker met de tekst ‘leve de republiek’

Ook populair is het Klein Republikeins Handboek – samengesteld door Hans van den Bergh, Pierre Vinken en Gerard Aalders. Hierin worden 100 misverstanden over de monarchie op kundige wijze ontkracht.

Klein Republikeins Handboek met honderd misverstanden over de monarchie

Ook goed scoren de stickers ‘Monarchie? Nee bedankt!’ – met een knipoog naar de antikernenergiebeweging uit de jaren ’80, de sticker ‘Ik Ben Geen Onderdaan’ met een verwijzing naar het protest van student Joanna tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander en de sticker ‘m̶o̶n̶a̶r̶c̶h̶i̶e̶ – democratie‘.

Voordelig is de ‘Campagneset Republiek Nederland’ met daarin tweemaal alle posters en driemaal alle stickers voor slechts 20 euro inclusief verzendkosten.

Het volledige overzicht van republikeinse stickers, posters en boeken vind je in de webshop. Diverse leden hebben al gevraagd om een uitbreiding van het assortiment met onder andere stickers, mokken en t-shirts. In grote oplage zijn deze al bestelbaar (neem hiervoor contact op).

Wat is er mis met erfopvolging?

Erfopvolging is niet alleen ondemocratisch, het verkeerde voorbeeld en levert zelden het beste staatshoofd op, het gaat ook in tegen de rechten van het kind.

Wat is erfopvolging?

Erfopvolging (in deze context) is de regeling dat de functie van staatshoofd overgaat van het ene op het andere familielid.

In Nederland is erfopvolging vastgelegd in de Grondwet (art. 24 t/m 31). In principe komt het oudste kind van de koning als eerste in aanmerking. Tot 1983 was dit recht alleen voorbehouden aan mannen.

In welke landen wordt het staatshoofd door erfopvolging bepaald?

Onder andere in Nederland, Thailand, België, Saoedi Arabië, het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Marokko, Brunei, Noorwegen, Cambodja en Lesotho.

In de praktijk hoort ook Noord-Korea tot de landen met erfopvolging.

Verreweg de meeste landen selecteren hun staatshoofd op een andere manier. In democratische landen gaat dat via (getrapte) verkiezingen.

Waar komt erfopvolging vandaan?

Voor erfopvolging zijn meerdere verklaringen.

Volgens sommigen ‘verdien’ je het recht als familie om een staatshoofd te leveren omdat je veel hebt bijgedragen aan een landsbelang.

Volgens anderen is de familie uitverkoren door ‘de wil van God’.

Tot slot kun je erfopvolging historisch verklaren door de wens van heersers om als dynastie altijd over een volk te blijven regeren.

Levert erfopvolging een geschikt staatshoofd voor Nederland op?

Het hangt er maar net vanaf wat je onder ‘geschikt’ verstaat.

Voorstanders van erfopvolging denken dat je een koningskind door de juiste opvoeding kunt ‘kneden’. Het kind wordt zo vanaf de geboorte al voorbereid op zijn of haar belangrijke taken als (ceremonieel) staatshoofd.

Je kunt je afvragen of opgroeien in een uitzonderingspositie (paleizen, lakeien, media-aandacht) het beste recept is voor karaktervorming.

Je kunt je ook afvragen of andere Nederlandse kinderen met voldoende zin, talent en doorzettingsvermogen niet veel geschikter zijn als staatshoofd.

Wat betekent erfopvolging voor kinderen?

Erfopvolging bevestigt het idee dat niet iedereen gelijk is. Sommige kinderen zijn meer waard dan anderen. Dat zijn namelijk prinsen of prinsessen.

Erfopvolging betekent ook dat het kind van de koning in een gouden kooi opgroeit. Geen privacy. Niet spelen met wie je wilt. Niet kunnen zeggen wat je wilt. Niet kunnen worden wat je wilt – of in ieder geval grote druk vanuit je omgeving om toch maar staatshoofd te worden.

Wat vindt het Republikeins Genootschap?

Erfopvolging past niet in een vrij en democratisch land.

Van der Ham over theater in de politiek [video]

Een acteur die een geloofwaardige koning wil neerzetten, moet niet plechtig over het podium heen en weer schrijden of met overdreven hooggeheven pink zijn theekopje vasthouden. Nee, zijn koningschap wordt benadrukt door het gevlei en gelik van zijn entourage.

(Lukt afspelen niet? Bekijk de lezing op YouTube)

Het is een van de ‘wetten’ die oud-Tweede Kamerlid en acteur Boris van der Ham formuleert in zijn boek met de titel ‘de koning kun je niet spelen’.

Als acteur speelde Van der Ham in verschillende koningsdrama’s. Toen hij in Den Haag rondliep, heeft hij de gedragingen van politieke leiders en andere gezagsdragers kunnen toetsen aan de geijkte toneelwetten.

In de zesde Hans van den Bergh-lezing onderzocht Van der Ham waar het politieke spel en het toneelspel elkaar raken. Soms moet je flink schmieren om het land goed te leiden, soms is juist stil spel vereist. De vraag is of de monarchie daar het geschiktste toneelstuk voor is.

Het nagesprek werd geleid door theaterjournalist Hein Janssen.

Meubelgate: kunst verbergen & belasting ontduiken

Meubelgate deel zoveel.

Eerder onthulde NRC al dat de Oranjes 37 jaar lang onterecht meubeltoeslag ontvingen en de staat dubbel betaalde voor de aanschaf van paleismeubels.

Nu blijkt uit onderzoek van Zembla (BNNVARA) dat de familie bovendien belasting ontdook door aan de staat verkochte meubels en kunstwerken te verbergen voor het publiek.

Wel belastingvoordeel, geen toegang voor publiek

Hoe zit het precies?

Volgens onderzoeksprogramma Zembla kocht de staat voor 8,8 miljoen euro aan kunstwerken en meubels van de Oranjes. Via een gunstige regeling om kunst na te laten aan het Rijk (120% taxatiewaarde) werd dit bedrag in mindering gebracht op de erfbelasting over het vermogen van prinses Juliana.

De aan het Rijk verkochte kunstwerken werden – tegen de voorwaarden van de regeling in – niet tentoongesteld in een museum of openbaar toegankelijk paleis.

Onder andere volgens kunstkenners ‘unieke’ meubels uit de Leuvenzaal in Paleis Soestdijk werden zo aan het publieke oog onttrokken. De collectie staat nu in het zeer beperkt toegankelijke werkpaleis van Willem-Alexander.

Een ‘uiterst belangrijke’ 17-eeuwse pentekening (met een waarde van 2,5 miljoen euro), kwam alleen in aanmerking voor de belastingregeling als het aan een museum werd overgedragen, het belandde echter in een privévertrek.

Ook het bestek wilde de familie graag voor 120% vergoed:

De Rijksvoorlichtingsdienst – elk jaar door de belastingbetaler gefinancierd met zes miljoen euro – wilde niet reageren op de vragen van het journalistieke tv-programma over de belastingdeal van de familie van Oranje.

Podcasts over meubelgate

‘Helderheid is de vijand van de monarchie’ stelt jurist Jack-Jan Wirken in een podcast van tijdschrift de Republikein. Samen met Bart Gruson ontleedt hij de deal waarmee de Oranjes decennia lang dubbel betaald kregen voor paleismeubels en de slappe reactie van de politiek op de onthulling hiervan.


Ook NRC zelf besteedt in een podcast aandacht aan de meubels van de koning:

Webshop geopend

Laat zien dat je voor de republiek bent met de nieuwe lijn stickers en posters van het Republikeins Genootschap. Ook het klein republikeins handboek – waarin Hans van den Bergh 100 misverstanden over de monarchie weerlegt – is nu via de webshop verkrijgbaar.

Alle bestellingen vanaf 20 euro worden gratis verzonden.

‘Ik Ben Geen Onderdaan’

Geïnspireerd op het iconische protest van student Joanna tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander (2013) ontwierp Niels Otterman deze sticker en poster:

Leve de Republiek!

Kies je voor een monarchie of een democratische republiek? Met deze weerbestendige stickers voor binnen en buiten maak je het meteen duidelijk.

Bekijk alle stickers, posters en boeken in de webshop.

Wie wordt Republikein van het jaar 2019?

8

Elk jaar kiezen de leden van het RG een Republikein van het Jaar.

Dat was in 2018 Gerard Aalders vanwege zijn ‘buitengewone bijdrage aan de eerlijke geschiedschrijving over de monarchie‘. Aalders durft als een van weinigen – ondanks tegenwerking – kritisch over de Oranjes te schrijven.

Tweede in de race werd commentator en schrijver Marcel van Roosmalen die afgelopen jaar flinke kritiek uitte op de bijbaantjes van de Oranjes.

Arjen Lubach kreeg een eervolle derde plek. De cabaretier won de republikeinse prijs al eens in 2015 toen hij zich in zijn programma uitriep tot Farao der Nederlanden om het stelsel van erfopvolging belachelijk te maken.

Ook Maarten van Rossem (2016) en Youp van’t Hek (2017) wonnen de prijs al eens. Net als Joanna van der Hoek (2014) voor haar ‘Geen Onderdaan’ protest.

Binnenkort gaan we weer stemmen!

Iedereen is van harte welkom om mee te denken over geschikte kandidaten (maar alleen leden van het RG vormen een eindoordeel).

Wie denk je dat in 2019 Republikein van het Jaar moet worden?

Vanaf 16 november mogen leden van het Republikeins Genootschap stemmen via de nieuwsbrief. Op 7 december bepalen ze op de Algemene Ledenvergadering de definitieve winnaar.

Algemene Ledenvergadering

0

De Algemene Ledenvergadering is het hoogste orgaan van het Republikeins Genootschap. Hier bespreken leden, sympathisanten en het dagelijks bestuur de campagne voor de republiek. De vergadering is openbaar toegankelijk (na aanmelding), maar alleen leden hebben stemrecht.

Met onder andere:

 • juridisch advies over een rechtszaak tegen de koning
 • overzicht afgelopen halfjaar republikeinen in de media
 • nieuwe lijn republikeinse stickers en posters
 • resultaten campagne online betalen via iDEAL en creditcard

Aanmelden

Aanmelden graag via onderstaande knop!

Zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten.

Tijdstip & Locatie

Aanvang ALV: 13:00
Eindtijd ALV: 16:00

Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

Agenda

 1. Opening
 2. Republikeinse update
 3. Optimaliseren RG
 4. Media-overzicht
 5. Notulen
 6. Financiële update
 7. Voorstel collectieve actie
 8. Begroting 2020
  PAUZE
 9. Update campagnemanager
 10. Versterking bestuur
  > Voorgedragen: Ineke Vonk
 11. Verkiezing Republikein en schoothondje van het Jaar
 12. Rondvraag
  – Voorstel lid: stop met verkiezing republikein v/h jaar
  – Voorstel lid: juridische actie tegen ‘huisjesmelker Bernhard’

Documenten

Bijlagen voor deze vergadering worden van tevoren per e-mail verstuurd aan leden die zich hebben aangemeld. Ze zijn ook in te zien via:
www.republikeinen.nl/alv

Notulen

Notulen van vorige vergaderingen zijn voor leden beschikbaar via:
www.republikeinen.nl/alv

Boris van der Ham over lakeiengedrag

Een acteur die een geloofwaardige koning wil neerzetten, moet niet plechtig over het podium heen en weer schrijden of met overdreven hooggeheven pink zijn theekopje vasthouden. Nee, zijn koningschap wordt benadrukt door het gevlei en gelik van zijn entourage.

Het is een van de ‘wetten’ die oud-Tweede Kamerlid en acteur Boris van der Ham formuleert in zijn boek met de titel ‘de koning kun je niet spelen’.

Als acteur speelde Van der Ham in verschillende koningsdrama’s. Toen hij in Den Haag rondliep, heeft hij de gedragingen van politieke leiders en andere gezagsdragers kunnen toetsen aan de geijkte toneelwetten.

In de zesde Hans van den Bergh-lezing zal Van der Ham nader onderzoeken waar het politieke spel en het toneelspel elkaar raken. Soms moet je flink schmieren om het land goed te leiden, soms is juist stil spel vereist. De vraag is of de monarchie daar het geschiktste toneelstuk voor is.

Het nagesprek wordt geleid door theaterjournalist Hein Janssen.

Tickets Hans van den Bergh-lezing 3/12/19

De zesde Hans van den Bergh-lezing wordt op dinsdag 3 december 2019 gehouden in de Dokzaal, Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam, inloop vanaf 19:45, aanvang 20:15 uur.

Toegang voor leden van het Republikeins Genootschap is gratis.

Over Hans van den Bergh

De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen.

Van zijn hand verschenen diverse boeken waarin hij argumenten gaf ter bestrijding van de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011).

Hans van den Bergh was ook meer dan veertig jaar actief als toneelrecensent voor Het Parool. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd op 3 december, de geboortedag van Hans van den Bergh, en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.

Over Boris van der Ham & Hein Janssen

Boris van der Ham (1973) is voormalig Tweede Kamerlid van D66. Hij studeerde geschiedenis en doorliep de toneelschool Maastricht. Hij was mede-initiatiefnemer van een wetsvoorstel dat ertoe diende de invloed van de koning op de kabinetsformatie te verminderen.

Hein Janssen (1951) begon in 1981 met het schrijven van toneelrecensies voor het Haarlems Dagblad. Tussen 1987 en 2017 was hij als redacteur verbonden aan de Volkskrant.

‘Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit’

2

Waarom blijkt het koningshuis toch altijd nóg weer duurder dan we al dachten? De Nieuws BV (NPO Radio 1) vroeg het aan historica Dorine Hermans en Republikeins Genootschap-woordvoerder Floris Müller.

Luister terug: Koning kost veel meer dan op de begroting staat (De Nieuws BV)

“Het lijkt een prestigekwestie voor de Oranjes”, vertelt Hermans, schrijfster van verschillende boeken over de monarchie. Volgens de historica is de Nederlandse koninklijke familie enorm gericht op geld en betaalt het als zo ongeveer het enige koningshuis ter wereld géén belasting.

Zo vallen de jaarlijkse kosten voor het koningshuis veel hoger uit dan de officieel geraamde 44.4 miljoen euro. Floris Müller van het Republikeins Genootschap noemt 350 miljoen euro als conservatieve schatting. Bijvoorbeeld omdat het staatshoofd geen vermogensbelasting afdraagt over zijn geheim gehouden miljardenvermogen. Daarmee zijn de Oranjes de duurste en rijkste vorsten van Europa.

Hermans ziet in de Tweede Kamer langzaam de bereidheid ontstaan om kritische vragen te stellen: “Ik denk dat er een transitie gaande is. Sinds een paar jaar durven politici zich openlijk uit te spreken over de kosten van het koningshuis. Ik hoop dat ze nu een beetje doorpakken.”

Müller van het Republikeins Genootschap heeft hier zo zijn twijfels over:

“Als er toch iets ceremonieels is aan het koningshuis, dan is het wel de behandeling van de kosten.”

Premiers durven koning nooit aan te pakken

Beiden zien een bijzonder lakse houding bij de premier. Keer op keer verdedigt Rutte de familie tijdens financiële schandalen. Of het nu gaat om onterecht ontvangen subsidie voor de kroondomeinen, aan het buitenland verpatst cultureel erfgoed, of onterechte meubeltoeslag van 26.667€ per maand.

“Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit”, stelt Hermans. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de premiers na hem. Geen enkele minister-president durft de koning – een ongekozen miljardair in het hart van ons staatsbestel – openlijk af te vallen.

De NOS vat het in een analyse samen:

‘De koning loopt de premier politiek niet voor de voeten en de premier pareert de financiële kritiek. Zo helpen zij elkaar.’

Het probleem zit in het systeem. Tijd voor een republiek.

Rutte: koning mag dubbele vergoedingen paleismeubels houden

8

De koning mag zijn dubbele meubeltoeslag houden. Ook naar het twee keer betalen voor de aanschaf van paleismeubels komt geen verder onderzoek, dat schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van NRC dat de staat al bijna 40 jaar lang dubbel heeft betaald voor het onderhoud van paleisinventarissen. In totaal zou het gaan om een bedrag van rond de 10 miljoen euro.

Het bedrag werd in ambtelijke stukken ‘per abuis’ beschreven als vergoeding voor het onderhoud van paleisinventarissen, eigenlijk zou het gaan om een vrij besteedbare ‘lump sum’, zo stelt premier Rutte nu in een antwoord op kamervragen van D66 parlementariër Joost Sneller.

Ook naar de vermeende aanschaf van paleismeubels die eigenlijk al van de staat waren – volgens NRC een ‘vergissing’ in het voordel van de Oranjes à twintig miljoen gulden – komt geen verder onderzoek. Dat vindt de premier te ingewikkeld: „Een sluitende identificatie en reconstructie van de herkomst van alle individuele meubelstukken behoort (..) niet meer tot de mogelijkheden.”

De Tweede Kamer gaat morgen in debat over de begroting van de koning. RG-woordvoerder Floris Müller heeft er niet veel vertrouwen in: “Als er al iets symbolisch is aan het koningshuis, dan is het de kritische bevraging in de behandeling van de jaarlijkse kosten”.

Lees ook: Paleisfraude is een typisch probleem van de monarchie