Censureren? Doe het niet!

Op vrijdagavond sprak koning Willem-Alexander het land toe. Een kleine 7 miljoen Nederlanders keken naar de toespraak en ruim een kwart van hen vond het een goede speech (volgens opiniepanel ‘Wat vindt Nederland‘).

Wij hebben er bij het Republikeins Genootschap voor gekozen om in deze tijd even niet in te gaan op het functioneren van het huidige staatshoofd. Het is nu mooi meegenomen dat een eenzame oudere – of welke Nederlander dan ook – troost kan ontlenen uit een verbindend bedoelde speech.

Waarom dan toch dit bericht? Omdat de eenheidsdrang niet moet doorslaan:

Discussie door Corona-virus vooral online

Bij het koffiezetapparaat discussiëren, zit er voor veel Nederlanders helaas niet meer in de komende tijd. Sociale media zijn daarom van groot belang. Zo ook de officiële Facebookpagina van het staatshoofd.

Op een bericht over de speech van de koning kwam een groot aantal bemoedigende reacties. Er was ook kritiek. Daar kwam weer reactie op. Een gezonde maatschappelijke discussie kortom. En soms een uitlaatklep.

De ochtend erna? Kritiek verwijderd.

Volgens een kritische republikein werd zijn reactie van de Facebookpagina verwijderd. Niet alleen zijn reactie, maar ook de reactie van een groot aantal andere critici. Ik kan deze uitspraak niet met zekerheid verifiëren. Wat wel opvalt is het grote aantal oproepen om ‘te stoppen met kritiek’ of ‘negativiteit’, maar de daadwerkelijke kritiek is nauwelijks terug te vinden.

Ik neem de proef op de som. Op wie reageren deze mensen eigenlijk? Ik vraag het aan koningshuisfan Luciënne. Ook zij geeft aan dat ze veel kritiek las naar aanleiding van de speech, kritiek die nu wellicht is ‘weg gehaald’.

Discussie blijft nodig

De Facebookpagina van het Koninklijk Huis valt onder verantwoordelijkheid van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Is het officieel beleid van deze overheidsorganisatie om online kritiek zomaar te verwijderen?

Bij monde van persvoorlichter Sandrien Nanninga legt de RVD uit dat dit zeker niet het geval is. Alleen ‘spam’ en ‘commerciële boodschappen’ worden verwijderd. Ook deze uitspraak kan ik helaas niet met zekerheid verifiëren.

Het zou goed kunnen dat het om een overijverige moderator gaat. Iemand met hart voor de monarchie, die nu even geen zin heeft in ‘gezeur’. Misschien halen de critici wel het bloed onder zijn of haar nagels vandaan.

Maar discussie blijft nodig in een democratie, hoe ongemakkelijk soms ook.

Bram Van Montfoort
Het koningshuis heeft een pr-budget van miljoenen plus een staatsomroep. Het RG heeft een Bram. Als enige betaalde medewerker van de vereniging zet hij zich 16 uur per week in om het republikeinse geluid te verspreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here