Burgerinitiatief over het salaris van de koning

Voor veel Nederlanders zijn de hoge kosten de grootste ergernis van de monarchie. Dat is het beste zichtbaar in het salaris van de Koning. Willem-Alexander gaat net als zijn moeder € 825.000 per jaar verdienen. In de Grondwet is verankerd dat hij hierover geen belasting hoeft te betalen. Maar de Tweede Kamer kan in vrijheid beslissen over het salaris van de Koning. NRG/Republikeinen.nl gaat er van uit dat de Kamerleden het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten.

Als Willem-Alexander belasting zou moeten betalen, zou hij ongeveer 11 maal het salaris van een minister verdienen. De zwaarte van zijn functie geeft hiertoe echter geen aanleiding. Wat het NRG betreft is een salaris dat zich oriënteert aan de Balkenende-norm van ca. € 150.000 netto voldoende. Ter vergelijking, de president van de Verenigde Staten verdient ca. $ 400.000, de Bondspresident van Duitsland € 199.000 en de Koning van Spanje € 150.000. Alle drie betalen ze gewoon belasting.

Op dinsdag 16 april om 15.00 uur houdt het NRG/republikeinen.nl hierover een persconferentie in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam. Tijdens de persconferentie zal dhr. Ton Johannisse, bestuurslid van NRG/Republikeinen.nl een toelichting geven op de motivering van het Burgerinitiatief en de exacte tekst bekendmaken. Tevens zal de website gepresenteerd worden. Indien u vooraf informatie wilt ontvangen kunt u deze per email aanvragen, onder embargo tot aanvang van de bijeenkomst bij hans.maessen@home.nl.

De vereniging het Nieuw Republikeins Genootschap (www.republikeinen.nl), streeft er al meer dan 15 jaar naar om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland.

Hans Maessen, campagneleider Nederland Draagt Wit: 06-55-792750 www.NederlandDraagtWit.nl

Ton Johannisse, bestuurslid Nieuw Republikeins Genootschap: 020-6471277
www.republikeinen.nl

Floris Müller
Floris Müller
Woordvoerder en vicevoorzitter Republikeins Genootschap. Uitgever van diverse tijdschriften (Numeró, Bernie, Dirty Science).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here